کوچ دستهجمعی ستارهها از اروپا: آیا اعراب نظم فوتبال قاره سبز را به هم میزنند؟

باشگاههای فوتبال کشور عربستان سعودی با پولهای نفتی و هنگفت، به دنبال بازیکنان تیمهای اروپایی استند و چندین ستارهی مشهور دنیای فوتبال را به خدمت گرفتهاند.
پس از آنکه کشور قطر از جام جهانی ۲۰۲۲ فوتبال میزبانی کرد، نگاه اعراب به فوتبال تغییر کرد و آنان تصمیم گرفتند تا در این دنیای مهیج و پولساز بیشتر سرمایهگذاری کنند. البته نگاه شیخهای عرب چندین سال قبل و با خرید باشگاههای چون منچسترسیتی انگلستان و پاریسنجرمن فرانسه به فوتبال اروپا جلب شده بود، اما طرح تقویت لیگهای داخلی با خرید بازیکنان از باشگاههای اروپایی، پس از جام جهانی آغاز شد.
اولین بازیکن نامدار که به لیگ عربستان سعودی پیوست و راه را برای دیگران هموار کرد، کریستیانو رونالدو بود که پس از فسخ قرارداد با منچستریونایتد، به تیم النصر پیوست و قرارداد دو ساله بست. او در این مدت ۴۰۰ میلیون یورو دستمزد دریافت خواهد کرد و آخرین سالهای دوران حرفهای فوتبالش را در عیش و عشرت میگذراند.
پس از رونالدو، کریم بنزما، ستارهی سابق تیم ملی فرانسه و باشگاه رئالمادرید مسیر رونالدو را در پیش گرفت و به تیم الاتحاد در لیگ عربستان سعودی پیوست. بنزما همانند رونالدو دستمزد هنگفت ۲۰۰ میلیون یورویی دریافت میکند و آخرین سالهای فوتبالیاش را برای اعراب بازی خواهد کرد.
امروز نیز خبر پیوستن انگولو کانته فرانسوی به تیم الاتحاد رسمی شد. طی روزهای آینده هم حکیم زیاش مراکشی، کالیدو کولیبالی و ادواردو مندی سنگالی، مارسلو بروزوویچ کروات، توماس پارتی غنایی و چندین ستارهی دیگر نیز به تیمهای عربستان سعودی خواهند پیوست.
این موضوع مدیران باشگاههای اروپایی و به خصوص الکساندر چفرین، رییس اتحادیهی فوتبال اروپا (یوفا) را نگران ساخته و آنان ترس دارند که اعراب نظم فوتبال اروپا را به هم بریزند.
چفرین در گفتوگویی اعلام کرد که از این موضوع هراس ندارد، اما مشخص بود که از کوچ دستهجمعی بازیکنان هراسان است.
او در این مورد گفت: «نه، هرگز هراس ندارم. فکر میکنم فوتبال عربستان سعودی با این کار مرتکب اشتباه بزرگی میشود. چرا؟ چون آنها باید نخست در آکادمیها سرمایهگذاری کنند، مربی سطح بالا بیاورند و بازیکنان بومی را پرورش دهند .سازوکار خرید بازیکنانی که تقریبا در سالهای پایانی فوتبالشان هستند، سازوکاری نیست که به رشد و توسعه فوتبال کمک کند. این اشتباه را چین هم مرتکب شد».
با این حال، انتظار میرود بازیکنان و ستارههای بیشتری راهی چهار باشگاه مطرح عربستان شوند؛ باشگاههایی که صندوق سرمایهگذاری دولتی این کشور به ریاست محمد بن سلمان، ولیعهد بلندپرواز سعودی در ماه جاری عمده سهام آنها را خریداری کرد، عملا دولتی شدند.
ستارهچینی اعراب از زمین فوتبال اروپا در حالی اتفاق میافتد که چند سال قبل از شیوع ویروس کرونا، کشور چین نیز چنین طرحی را روی دست گرفته بود، اما فوتبال این کشور رشد چندانی نداشت و در نهایت، باشگاههای چینی دیگر اقدام به خرید بازیکنان مطرح نکردند.
حالا دیده شود که اعراب با به حاشیه کشیدن فوتبال اروپا میتوانند خود را در جهان مطرح کنند یا همانند چینیها شکست میخورند. پاسخ این پرسش را زمان و مدیریت درست این پروژهی پر زرق و برق خواهد داد.